Oppslagstavle

Studietur til "the un-destination"

Studietur til "the un-destination"

by Christel Bachmann Barbo -
Number of replies: 0

Vi tok økonomistudentene våre med på studietur til eksotiske Færøyene, en liten øygruppe nord for Skottland. Turen gav en unik mulighet til å se nærmere på en mindre og alternativ økonomi sammenlignet med større europeiske land.

Studentene fikk oppleve et samfunn som er opptatt av å ta vare på sin identitet og kulturhistorie, men som samtidig opplever stor endring i økonomien. Blant annet har turismen økt enormt de siste fire-fem åra. Oljeindustrien viser også interesse for landet, samtidig står landbruket fremdeles sentralt.

The un-destination

Reiseliv og turisme er et stort satsingsområde på Færøyene, både i offentlig og privat sektor.

Første stopp var Visit Faroe Islands, et statsfinansiert turistbyrå som jobber for å skape en felles merkevare for reiselivsindustrien i landet. Dette er stedet å besøke om man vil lære mer om visjon, mål og markedsføringsstrategi for Færøyene som helhet. De har valgt å kalle landet for «the un-destination» og spiller på ord som «unexplored», «unforgettable» og «unbelivable». Gjennom kampanjen Google sheepview, en helt egen og mildt sagt kreativ versjon av det populære navigeringsverktøyet Google streetview, skapte byrået stor oppmerksomhet rundt Færøyene i internasjonale medier. Om dette har bidratt til den store økningen av turisme er likevel vanskelig å si.

Eventbyrået Heimdal, en aktør som spesialiserer seg på dyrere og mer eksklusive opplevelser for turister, presenterte studentene for et alternativt turistmarked. De er ikke så opptatt av antall besøkende, fokuset er heller færre turister som er villige til å betale litt mer for opplevelsene.

Disse to tilnærmingene la grunnlag for mange gode diskusjoner blant studentene våre. Skal for eksempel ikke Færøyene være et turistmål for alle? Eller, hva skjer med kulturlandskapet om turismen fortsetter å øke og slitasjen på landskapet blir stor?

 Smådrift og mikroslakteri

Hva er en studietur uten å se nærmere på matfatet? Selv om Færøyene er mest kjent for fiskeindustrien, valgte vi å fokusere på det tradisjonelle landbruket. På Búnaðarstovan, som er landbruksavdelingen på Færøyene, lærte HLB-studentene mer om spesielt sauedriften. Dette er den mest vanlige landbruksvirksomheten; det er nesten dobbelt så mange sauer som mennesker på øyene. Likevel er det få som klarer å leve av å være bonde på fulltid. Det er vanlig at bønder har noen få sauer som beiter i fjellene hele året, og kanskje et lite slakteri i kjelleren sin. Våre studenter fikk kjenne på den færøyske gjestfriheten og var faktisk så heldige å bli invitert hjem til et færøysk par som driver på denne måten.  

 

Fremtidig oljenasjon?

Drømmen om oljeeventyret gjør seg gjeldende også i det Færøyske samfunn. De store oljeselskapene ser muligheten for oljefunn på færøysk sokkel, noe som gjør at de er villige til å investere betydelige summer inn i det lille samfunnet.

På Færøyenes universitet i Tóshavn fikk vi lære mer om hvordan oljepengene allerede påvirker både utdanning og næringsliv i landet. Midlene går blant annet til å bygge infrastruktur, drive forskning og utdanning på feltet i tilfelle oljen skulle dukke opp.

 

Kultur, historie og identitet

Det må nevnes at det var tid til flere besøk underveis, blant annet på The Nordic House, som er både et sosialt og kulturelt samlingspunkt på Færøyene. Spesielt interessant var det å få møte Jóan Pauli Joensen, forfatter av boka Pilot Whaling in the Faroe Islands, han tok oss på tur inn i historien rundt fangsten på grindkvalen og hvordan dette har vært, og fremdeles er, en stor del av den færøyske kultur.

Færøyene er et spennende case, og det er mange problemstillinger å ta tak i etter en slik tur. Hvordan implementere de nye økonomiene på en bærekraftig måte? Hvordan vil det økonomiske landskapet se ut hvis de finner olje, eller kanskje enda mer interessant, hvis de gir opp jakten på «det sorte gull». For ikke å snakke om hvordan slike endringer vil påvirke identitet og kultur blant lokalbefolkningen.

En ting er sikkert, hvordan den økonomiske fremtiden for Færøyene blir, er nok fremdeles «un-known».