Oppslagstavle

Kvinner som bor på bygda

Kvinner som bor på bygda

by Christel Bachmann Barbo -
Number of replies: 0

Uten mann må du i alle fall ha to traktorer…

HLB har flere kvinnelige studenter enn menn. Da kan det være interessant å sette fokus på hva som rører seg av arrangement for nettopp kvinner. Norsk Landbruksrådgiving Rogaland, Strand kommune, arrangerte nylig samling for kvinnelige bønder og kvinner som bor på gård.

Omkring 25 kvinner møttes i den koselige stua hos Sissel Nerhus på Ryfylkegarden hvor de, i tillegg til vakre gitartoner og god suppe, fikk servert tre kvinners erfaringer om livet på gård.

Hensikten med samlingene er å skape en arena hvor man kan utveksle erfaringer, knytte kontakter og danne erfaringsgrupper. Tidligere har samlinger vært holdt for kvinner som bor på bygda i Hjelmeland, nå er målet å få med Forsand og Strand for å arrangere på tvers av kommunegrensene.

Reidun Oline Skadsem gikk tilbake i tid og fortalte at det ikke var like enkelt å få respekt som kvinnelig bonde på slutten av 70-tallet, det var ikke engang selvsagt at kvinnene fikk inntekten på gården.

-          Jenter må kjøre traktor. Mestring gir oss glede og selvtillit. Sier hun.

Uten mann må du i alle fall ha to traktorer fikk hun beskjed om da hun overtok gården. Selv om hun fikk begge deler ser hun ingen grunn til å overlate håndtering av gårdsmaskinene til mennene, det er jo ikke alltid mennene fikser det heller. Hennes budskap er tydelig:

-          Det er viktig å trives der vi er og nyter øyeblikkene. Vi må være glade og stolte over arbeidet som bonde.

Hun understreker at man ikke må la seg trekke ned av kritikk og gi positive beskjeder til samfunnet.